Els llibres que em recomanen els professors de literatura solen acabar sent lectures obligatòries! La història que en Roc Pons no coneixia de Jaume Cabré n'és un exemple.
L'obra es va publicar l'any 1981 i ha rebut el Premi de la Crítica "Serra d'Or" i forma part de la Llista d'honor del Premi de la CCEI.
Ens el van recomanar perquè Cabré utilitza unes estratègies narratives, especialment en el primer capítol, que fa que el lector adolescent s'endinsi en la novel·la i vulgui llegir un capítol rere l'altre fins acabar-la.
De fet, si parem atenció en el títol ja ens dona algunes pistes sobre aquesta tècnica, que des del meu punt de vista és essencial per entusiasmar els lectors (sobretot els dèbils).
La història que en Roc Pons no coneixia. Oblidem-nos de la il·lustració de la coberta i de 1714 perquè ens ho espatllla una mica... En Roc Pons, que encara no sabem qui és, no coneixia una història (i, gràcies al pretèrit sabem que l'acabarà coneixent) i el lector, a no ser que comenci la lectura, tampoc la sabrà.
Qui és en Roc Pons?
Quina és aquesta història que en Roc Pons no coneixia?
I nosaltres, com a lectors, que la coneixerem aquesta història? Potser ja la coneixem.
En Roc Pons és un noiet dels anys vuitanta que després d'entrar en una taverna del port de Barcelona assedegat va a parar a una taverna al setembre de 1714. Fa més de tres-cents anys. Què li passarà a la Barcelona de 1714? Què són aquestes canonades que se senten properes a la catedral de la ciutat comtal?
Després d'acabar la lectura he pensat que provaré de llegir més clàssics juvenils de la literatura catalana perquè m'ha semblat una llàstima que fins ara no hagi tingut l'ocasió de llegir aquest llibre.
El recomano per conèixer la nostra història i per recordar-la tan si s'escau com si no.
Us deixo aquí l'enllaç de les biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona en què podeu trobar el llibre. Disponible en castellà, també.
Bona lectura i gràcies per llegir-me.
L.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada