Soc una dona de paraules i no de paraula. Començo demanant perdó perquè per motius laborals no he pogut seguir el calendari de lectura que vaig presentar en l'anterior entrada del blog i dels dotze primers capítols de Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes que havia d'haver llegit durant la primera setmana del repte, només n'he pogut llegit el pròleg i el primer capítol. Però bé...
Aquest Quixot! Pobre home que no deixa de llegir i d'embogir. He començat l'obra amb més entusiasme que a primer de batxillerat i només inaugurar penso, sort del "cuyo nombre no quiero acordarme" perquè el poblet esdevindria un lloc de pelegrinatge lector. Ja ho va pensar bé, ja. Tot plegat, no deixa de contribuir a la parodia de les novel·les de cavalleria en les quals es concretava on s'esdevenien els fets.
En el primer capítol se'ns presenta el protagonista de la novel·la: un hidalgo de los de lanza en astillero, adarga antigua, rocín flaco y galgo corredor que s'obsessiona tant amb les lectures que no arriba a distingir la realitat de la ficció. Veu gegants per tot arreu:
[...] del poco dormir y del mucho leer se le secó el celebro, de manera que vino a perder el juicio. Llenósele la fantasía de todo aquello que leía en los libros,. así de encantamentos como de pendencias, batallas, desafíos, heridas, requiebros, amores, tormentas y disparates imposibles; y asentósele de tal modo en la imaginación que era verdad toda aquella máquina de aquellas sonadas soñadas invenciones que leía, que para él no había otra cosa más cierta en el mundo.
Llegeix i llegeix fins que es pregunta: Per què no puc viure una d'aquestes meravelles? Per què no ser un cavaller errant? Diran que és boig però ell neteja les armes familiars i s'apropa al seu cavall, un dels moments que més recordava del capítol, el nomenament del vell i pacífic palafrè:
Cuatro días se le pasaron en imaginar qué nombre le pondría, porque -según se decía él a sí mesmo- no era razón que caballo de caballero tan famoso, y tan bueno él por sí, estuviese sin nombre conocido; y ansí procuraba acomodársele de manera que declarase quién había sido antes que fuese caballero andante, y lo que era entonces; pues estaba muy puesto en razón que, mudando su señor estado, mudase él también el nombre, y le cobrase famoso y de estruendo, como convenía a la nueva orden y al nuevo ejercicio que ya profesaba; y así, después de muchos nombres que formó, borró y quitó, añadió, deshizo y tornó a hacer en su memoria e imaginación, al fin le vino a llamar Rocinante, nombre, a su parecer, alto, sonoro, y significativo de lo que había sido cuando fue rocín, antes de lo que ahora era, que era antes y primero de todos los rocines del mundo.
Per acabar, don Quijote de la Mancha, pseudònim que utilitzarà en tota l'obra, decideix que haurà de dedicar les seves gestes i victòries a la seva estimadíssima Aldonza Lorenzo, Dulcinea del Toboso.
Ja tinc ganes de llegir el segon capítol i reviure la primera patacada del fillastre de Cervantes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada