dissabte, 30 de desembre del 2017

Les 17 novel·les juvenils del 2017

Toca fer balanç. Toca fer LA llista. D'entre totes les lectures que he fet durant aquest any us en recomano disset i ja m'he proposat per l'any divuit fer un major i millor seguiment de les lectures que faig perquè aquest el d'aquest any es va aturar al juny amb onze lectures.

  
Aquest any, entre el màster de secundària i les meves primeres classes, he llegit molta novel·la juvenil i per aquest motiu he decidit que en aquest llistat només s'inclouran títols d'aquest gènere. Un altre propòsit pel proper any és llegir-ne menys (tot i que...)

Som-hi! (Els llibres s'han ordenat alfabèticament segons el primer cognom de l'autoria. Gràcies). 


La reina de les neus de Hans Christian Andersen perquè la reina de les neus és ben dolenta i perquè té ressò en la Bruixa Blanca de Nàrnia i en l'Elsa de "Frozen". Sempre s'agraeix conèixer les fonts. 

El violí d'Auschwitz de Maria Àngels Anglada perquè recordo que em va servir per fer un treball del màster, un exercici de lectura compara, a través de qual vaig aprendre moltes coses sobre els camps de concentració i el nazisme. 

 Peter Pan de J.M.Barrie perquè el protagonista és una fatxenda i l'antagonista, James el Ganxut, s'ha guanyat tot el meu respecte. Perquè el desenllaç em va fer plorar. Molt fan de la senyora Darling. Perquè sempre va bé desmitificar i perquè Disney i companyia han fet molt de mal.

Alícia al país de les meravelles de Lewis Carroll perquè és una bogeria de novel·la i perquè va ser un dels llibres que em van regalar per Sant Jordi. 

Cor de tinta de Cornelia Funke perquè és el primer llibre que llegeixo de l'escriptora (un error, ho sé). Perquè els llibres són els grans protagonistes i perquè em vaig sentir extremadament identificada amb un dels personatges, Elenor. 

Òmnia de la Laura Gallego perquè ha sigut un dels llibres de l'any i dels primers llibres que he recomanat als meus alumnes. 

Ana la de Tejas Verdes de Lucy Maud Montgomery  perquè ja feia molt de temps que el volia llegir, perquè és un clàssic de la literatura juvenil, perquè per fi s'ha reeditat perquè Ana no calla ni sota l'aigua. Perquè m'agradava molt veure les pel·lícules amb la meva àvia. Perquè la frase que encapçala el meu TFM l'he extret d'aquest llibre. Brutal.

Wonder de R.J.Palacio perquè n'he parlat molt a la classe, perquè mola més que la pel·lícula (sense menys tenir-la), perquè l'assetjament escolar és una merda, perquè ja era hora que es publiqués una novel·la com aquesta, perquè a Estats Units és lectura obligatòria. 

El gat negre i altres contes d'horror d'Edgar Allan Poe perquè em van aterrir, perquè va ser el primer relat que van llegir els meus alumnes. 

Hachiko, el gos que esperava de Lluís Prats perquè després de llegir Poe, necessitava llegir una novel·la en què els animals no patissin, perquè està basat en fets reals, perquè mola més que la pel·lícula, perquè vaig aprendre molt de la cultura japonesa, perquè el propietari del gos és professor a la universitat, per les fantàstiques il·lustracions. 

Harry Potter i la pedra filosofal de J.K.Rowling perquè sí i punt. 
 
Marina de Carlos Ruiz Zafón perquè l'he rellegit i perquè si arribo a viure l'argument, no ho explico. 

El petit príncep d'Antoine de Saint-Exupéry perquè hem tingut la sort de néixer en un món on s'ha escrit aquest llibre. Perquè quan hi penso, em poso de bon de humor.

Frankenstein de Mary Shelley perquè l'any que ve celebrarem els dos-cents anys de la seva publicació, perquè alguns van dir "pot una dona escriure una monstruositat com aquesta?", perquè Shelley tenia divuit anys quan va fer el primer esborrany, perquè és fantàstic i perquè és la lectura obligatòria dels meus alumnes de tercer. 

Un mal començament de Lemony Snicket perquè l'autor utilitza un llenguatge directe, irònic, per l'argument i pel gran i malvat Comte Olaf. Perquè per molt que diguin que és un llibre infantil NO és un llibre infantil.
 
El zoo d'en Pitus de Sebastià Sorribas perquè parla de la solidaritat, de l'amistat, perquè és un clàssic de la literatura infantil catalana, perquè fa poc es van celebrar els cinquanta anys de la seva publicació. 

Un amic excepcional de David Walliams perquè me'l va recomanar una alumna, perquè l'autor és el Roald Dahl del XXI, perquè és molt divertit, perquè les il·lustracions són de Quentin Blake, perquè ara n'estic llegint un altre del mateix autor. 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada