Les vacances és un bon moment per anar a les biblioteques i agafar un llibre (i dos) en préstec, no és cert? Aquests dies els he dedicat a la lectura de Somni de Tànger del barceloní Xavier Vernetta. L'he llegit per motius de feina i aquesta és la valoració que en faig.
La novel·la descriu una realitat molt real i molt crua: la immigració il·legal i de les quantioses dificultats amb què es troben els qui creuen l'Estret amb pastera, abans i després del viatge. Akram és un adolescent que, amb els pocs recursos que té, decideix marxar del seu país i provar sort a París, on viuen els seus tiets i aprendre l'ofici de joier. Ja us puc assegurar que no ho tindrà gens fàcil. Gens ni mica ja que s'haurà d'afrontar a la Policia Nacional, als radicals i als comentaris racistes, racionalitzar els estalvis, ser valent i decidit, i confiar molt en la gent que el vol ajudar com la Nerea i la seva àvia, entre altres personatges.
Sembla ser que la novel·la és lectura obligatòria en alguns centres de secundària. Un aplaudiment per la decisió, sincerament. El llibre es va publicar, atenció!, al febrer de 1997 i la situació no ha canviat. És a dir, aquesta nit, molt probablement, hi ha una pastera en una platja del Marroc que cobrarà una quantitat astronòmica per fer un viatge que no sabem del cert si arribarà a bon port. Arkam haurà de mentir, repentinat i amb les sabates enllustrades per sobreviure i per arribar sa i estalvi a la frontera francesa:
[...] El cert és que de vegades t'obliguen a enganyar. Qui? No sé qui són. No sé si tenen una cara concreta. Són aquelles persones que et tanquen la porta si ets marroquí i te l'obren si ets francès; que somriuen si et saben parisenc i t'insulten si sospiten que has nascut a Tànger.
Del llibre també m'agradaria destacar la simbologia de la lluna,el paper de l'àvia de la Nerea i la reflexió final del Dani, un dels personatges.
Podreu trobar el llibre en les següents Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Bona lectura i no perdreu el carnet de la biblioteca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada